Magyar filmek – Toprini nász



Balalaika avagy a Toprini nász olaszul (merthogy ott is megjelent ám!)

Régóta nem írtam – elég kaotikusra sikeredett a nyár, és bár számtalan téma megfordult a fejemben, végül valahogy egy sem akart összeállni egy valamirevaló bejegyzéssé. Pedig adós vagyok még a magyar nemesi megszólításokkal, és a Budoirt is szeretném folytatni (vagy ez inkább már újrakezdésnek számít?). Ehelyett viszont úgy alakult végül, hogy az egyik legújabb kedvenc filmemet mutatom be – jöjjön tehát a Toprini nász!

Korszak: megint Horthy-korszak. Nehéz leakadni erről az időszakról. Először iszonyatosan gáznak tűnik egy-egy ilyen film, de ha az első tizenöt percen túlteszi magát az ember, rájön, hogy nagyon jók ezek a filmek a maguk nemében. Sőt…

Műfaj: történelmi kémfilm. Már csak emiatt is imádom ezt a filmet. Nem a szokásos szirupos szerelmi történet (persze románc is van benne nyilván…), hanem egy, az első világháború előestéjén játszódó kémfilm. Ha másért nem, hát a kosztümökért – orosz népviselet! – és a korrajzért érdemes megnézni. (II. Miklós cár 1896-os koronázási képe a falon, na ez már valami. Igazi orosz énekkórus és ortodox esküvői szertartás. Elég különleges dolog végignézni egy ortodox menyegzőt, még ha csak megépített díszletek között, színészekkel is.)

Szereplők: Jávor Pál, Tolnay Klári. Szerintem ennyi elég. Illetve nem – Jávor Pál huszáregyenruhában!

Zene: Balalajka sír az éjben. Istenem, ez a dal nagyon gyönyörűséges.

Cselekmény: nem akarom nagyon lelőni a poént, úgyhogy dióhájban csak annyit, hogy egy magyar katonát (Jávor Pál) álruhában átvezényelnek orosz földre, hogy felderítse a toprini gróf udvarában működő kémhálózatot.

És ami mindezek ellenére mégsem tetszett: a vége. Nem volt rossz vége, de csokoládétorta-édes sem – vagy legalábbis keserű csokoládéból készült a torta. Persze megeshet, hogy csak én éltem meg így, valahogy sosem a megfelelő hősnek szurkolok.

Ennyit röviden a magyar filmgyártás remekművéről. Remélem, sikerült meghoznom a kedvet a megnézéshez; egy próbát mindenképp megér ;)

Alla

Comments

Popular Posts