Glasznoszty vagy nem glasznoszty?

Az észak-koreai nyitásról




Nyilván korai lenne még bármi konkrétat megfogalmazni Kim Dzsongun nyitási politikájával kapcsolatban, amelynek egyelőre még a puszta léte is kérdéses, de azért maradjunk annyiban, hogy vannak biztató jelek, amik arra utalnak, hogy ha Észak-Korea nem is lesz egy második Kína, azért valamiféle modernizálásra vagy óvatos nyitásra van esély.


Nem vagyok sem Korea-szakértő, sem politológus vagy egyéb hivatásos szakember, és az északi rezsimbe sincsen bepillantásom a legparányibb mértékben sem, így csak arra tudok alapozni, amit az utóbbi időben, az elmúlt néhány hónapban olvastam és hallottam Északkal kapcsolatban, és amit ezen hírekből a bolond is le tud szűrni.

Hol is kezdjem? Valamiért úgy érzem – de ezt puszta megérzés, nem több –, hogy Kim Dzsongun felesége, a hajdan énekesnő Ri Szoldzsu nagyobb beleszólással bír a politikába, mint akármelyik elődje. Elég arra gondolni, hogy rendszeresen feltűnik hivatalos eseményeken az észak-koreai vezér oldalán, ez pedig azért nem volt elmondható Kim Dzsongil feleségeiről. Szerepvállalása és öltözködése alapján modern felfogású asszonynak tűnik, és a férfiak ugyan hajlamosak ezt figyelmen kívül hagyni vagy egyszerűen kinevetni, de a nőknek az egyik legfontosabb kifejezőeszköze a ruházkodás. (Személy szerint nem bánnám, ha Ri Szoldzsu néha hagyományos koreai ruhában vagy annak modernizált változatában is feltűnnék, de ezt nem gondolom komolyan; ennek politikai üzenete ugyanis az északi nacionalizmus megerősödése lenne.) Friss fejlemény a diktátorfeleséggel kapcsolatban állapotosságának kérdése – egyes találgatások szerint már meg is született a baba –; személyes véleményem szerint az „örökös” érkezése csak még inkább megerősítette Ri Szoldzsu helyzetét.

Mit is jelent a modernizáció és a nyitás Észak-Korea esetében? Először is a mobiltelefonos szolgáltatás kiépítését az országban, ami ugyan még az előző vezér érájában történt, de olvastam olyan cikkeket, melyek szerint ez Kim Dzsongun hathatós támogatásának köszönhető (hogy mi az igazság, azt talán csak a Kim család tudná megmondani, érzésem szerint ez részben a „tulajdonítsunk gyorsan minden jót Kim Dzsongunnak” effektus). A Google elnöke a jövő hétre tervezi észak-koreai látogatását, és noha hivatalosan semmilyen gazdasági vagy politikai ügy nem húzódik meg a háttérben, azért ezt meglehetősen nehéz elhinni. A politikai irányváltás mellett egyéb jelek is szólhatnak, úgymint az elhíresült Disney-előadás és Kim Dzsongun újévi beszéde – persze Észak-Korea esetében fennáll annak a kockázata, hogy pusztán gondosan felépített díszletet bámul az ember, amely az állami propaganda kelléke, és célja nem több, mint elfogadhatóbbá és barátságosabbá tenni a szeretett vezért a külföld számára.

 Nem mehetek el szó nélkül amellett, ami a legnagyobb port kavarta tavaly Észak-Korea körül: a műholdfellövések. Dél-Korea és mindenki más is azzal vádolta Phenjant, hogy nagy hatótávolságú rakétát teszteltek a műholdkísérletek álcája alatt. Igaz-e vagy sem, nem tudom megítélni (valószínűleg egyébként az), azonban ettől függetlenül úgy vélem, Kim Dzsongunnak – és mellesleg az egész észak-koreai népnek – szüksége volt a sikeres műholdfeljuttatásra. Többek is meglepődtek azon, mennyire simán zajlott a hatalomátadás a „dinasztián” belül, de nyilvánvaló, hogy a felszín alatt élet-halálra menő frakcióharcok zajlottak, és Kim Dzsongunnak meg kellett erősíteni saját pozícióját, és ha gazdaságiakat egyszerűen képtelen ilyen rövid idő alatt, akkor katonai eredményeket kell felmutatnia. Az egész kommunista vezetésnek meg azért, mert tavaly volt Kim Ir Szen születésének századik évfordulója és a hivatalos államideológia szerint az észak-koreai nép átlépett egy új fázisba, nagy és erős nemzet állapotba, amikor megvalósul a földi paradicsom északon, és ha ez utóbbit nem is sikerült megvalósítani, a nemzet erős mivoltát mindenképpen demonstrálni kellett. És hogy a népnek miért? Ha észak-koreai lennék, bármennyire is nyomorúságosnak találnám a saját, egyéni életemet, azért mindenképpen büszkeséggel töltene el a tudat, hogy az országom Föld körüli pályára tudott állítani egy műholdat, és igazoltnak látnám a párt propagandájának egy részét.

Végezetül pedig egy mai hír, amit a dél-koreai állami hírügynökség honlapján olvastam: Észak megújította a honlapját, új arculattal és alkalmazásokkal várja a kedves látogatókat.

Felhasznált források:
·         index.hu: Miért megy Eric Schimdt Észak-Koreába? (2013. január 4.)
·         origo.hu: Budapestet még nem tudnák lőni (2012. december 12.)
·         yonhap: N. Korea has multiple cards behind rocket launch plan, analysts say (2012. december 1.)
·         origo.hu: Megszülethetett Kim Dzsong Un gyereke (2013. január 3.)
·         yonhap: KCNA unveils renovated web site before Google head's trip (2013. január 5.)

írta Alla

Comments

Popular Posts